iUpdate

2013-01-09
13:51:24

Stör mobiler flygplanen?
Det har alltid varit snack och funderingar om mobiler har någon påverkan på flygplaninstrumenten. Innan planet ska starta så kommer bältesignalen fram och flygvärdinorna går runt och ser till att all elektronik är avslagen och att alla har sina bälten på, sättet ska vara upprätt. Många känner nog igen sig i sådan situation.


Men hur mycket stör mobilsignalerna flygplanen?

Efter en undersökning så har det visa sig att 1 av 10 personer inte stänger av mobilen av olika anledningar. Så betyder det att mobilsignalerna inte alls stör?

Egentligen inte, mobiler stör men det har vissat sig att de inte stör på det sättet vi tror att de stör på, utan de stör marksignalerna! Ja, dvs. den stör inte flygplans utrusningen, utan antenerna som är på marken. Mobiltelefoner som rör sig snabbt och högt över marken, vilket mobilen för i ett flygplan.
Det som händer är att de mobila basstationerna störs. Den förenklade versionen av problemet är att mobilen kommunicerar mellan två basstationer långt ifrån varandra på samma frekvens vilket bidrar till förvirring i systemet. Detta kan bidra till att alla andra mobiler inte kan komma åt de basstationerna.

Tänk på det nästa gång ni inte stänger av mobilerna under flygturen till Thailand :)

Taggar: Basstationer, Flygplan, Mobiler, Thailand, intrument, nätverk, signaler;
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: